12-Puntenplan

Het Burgerforum Luchthavenregio streeft naar een duurzame ontwikkeling van de luchthaven en de luchtvaart. Hiervoor is een lange termijnstrategie nodig op basis van de 12 onderstaande punten. Lees ze hier of download het hier.

Burgermanifest Luchthaven 2040

Naar een gezond evenwicht tussen economie en leefbaarheid
Om in de toekomst economisch rendabel te zijn, heeft de luchthaven van Zaventem nood aan duidelijke strategische keuzes, een stabiele regelgeving en een draagvlak bij alle betrokkenen. Draagvlak is enkel mogelijk als de leefbaarheid voor de omwonenden verzekerd blijft. Daarom pleit het Burgerforum voor een duurzame ontwikkeling, met transparante en bindende afspraken over de impact van de luchthaven activiteiten op omgeving, gezondheid en milieu. De luchthaven kan zich ontwikkelen zonder uitbreiding. Lees het volledige burgermanifest.
STEENOKKERZEEL / ZAVENTEM / KRAAINEM / WEZEMBEEK-OPPEM - "Door het stilzwijgen van de Regering vorige week groeit bij de bevolking de overtuiging dat de plannen van Brussels Airport Company (BAC) een reële optie zijn voor oplossingen in het luchthavendossier terwijl ze de impasse enkel vergroten en zelfs geen deel uitmaken van de onderhandelingen", dat zegt Zaventems volksvertegenwoordiger Eric Van Rompuy. Ook actiegroep Sterrebeek 2000 liet inmiddels van zich spreken inzake de uitbreidingsplannen: "Onaanvaardbaar en hallucinant", klinkt het daar.
 
Eric Van Rompuy, volksvertegenwoordiger uit Zaventem en woordvoerder van CD&V in de Kamer voor het luchthavendossier, is verbolgen over de informatieavonden die BAC vorige week hield over de uitbreidingsplannen van de luchthaven van Zaventem. "BAC heeft hiermee enorme onrust veroorzaakt bij de bevolking in de Vlaamse Oostrand en het draagvlak voor een nieuwe vliegwet zwaar gehypothekeerd.
 
Lees verder op HLN.be - Dieter De Beus