Burgermanifest Luchthaven 2040

Naar een gezond evenwicht tussen economie en leefbaarheid
Om in de toekomst economisch rendabel te zijn, heeft de luchthaven van Zaventem nood aan duidelijke strategische keuzes, een stabiele regelgeving en een draagvlak bij alle betrokkenen. Draagvlak is enkel mogelijk als de leefbaarheid voor de omwonenden verzekerd blijft. Daarom pleit het Burgerforum voor een duurzame ontwikkeling, met transparante en bindende afspraken over de impact van de luchthaven activiteiten op omgeving, gezondheid en milieu. De luchthaven kan zich ontwikkelen zonder uitbreiding. Lees het volledige burgermanifest.

Nieuws BurgerForum

Nieuws, standpunten en communicatie vanuit het BurgerForum.

Persbericht 11/9/2018

Burgerforum Luchthavenregio vraagt Minister Bellot om dringende dialoog teneinde

vonnis van de rechtbank te respecteren.

Burgerforum ontwikkelt eigen 12-puntenplan om dialoog op gang te trekken

Over minder dan één week, ten laatste op maandag 17 september 2018 - moet de Belgische Staat - een “Staten-Generaal van de luchthaven Brussel-Nationaal” organiseren met het oog op een brede dialoog met alle betrokkenen over de geluidshinder. Dit is overeenkomstig het vonnis van 30 mei 2018 van de Nederlandstalige Brusselse rechtbank van eerste aanleg inzake de milieustakingsvordering van de gemeenten van de Noordrand tegen de toegenomen geluidshinder door het vliegverkeer.

0
0
0
s2smodern
Persbericht
Burgerforum Luchthavenregio – 18 juni 2018

Gemeenten luchthavenregio steunen Burgerforum-plan voor een duurzame ontwikkeling van de luchthaven van Zaventem

De gemeenten rondom de luchthaven van Zaventem steunen het initiatief van het Burgerforum Luchthavenregio voor een duurzame ontwikkeling van de luchthaven. Het Burgerforum stelde zondag een 12-puntenplan voor aan de lokale politici. Burgemeesters, schepenen en gemeenteraadsleden uit Kortenberg, Steenokkerzeel, Kampenhout, Herent, Zaventem en Wezembeek-Oppem waren talrijk aanwezig in het gemeentehuis van Steenokkerzeel. Het voorstel werd met enthousiasme onthaald door de aanwezige beleidsmakers.

Het 12-puntenplan biedt een concreet alternatief voor de uitbreiding die door de luchthavenuitbater (BAC) op tafel is gelegd. Het uitgangspunt van het Burgerforum is dat deze uitbreiding niet nodig is voor een gezonde en duurzame ontwikkeling van de luchthaven. Essentieel in het plan is dat de overheid het initiatief neemt om een langetermijnvisie uit te tekenen voor de luchthavens van ons land, samen met alle betrokkenen en op basis van becijferde scenario’s. Een wettelijk kader moet zekerheid en stabiliteit garanderen. Een globaal mobiliteitsplan moet meer en slimmer investeren in andere vervoersvormen dan vliegtuig en wegverkeer, o.m. door vluchten onder de 500 km te vervangen door betere trein- en busverbindingen, alsook in een betere connectiviteit tussen de luchthavens.

Enkele opvallende eisen als basis voor de gevraagde langetermijnvisie: een plafond van respectievelijk 250.000 vluchtbewegingen per jaar en 74 vluchten per uur, een wettelijke verankering van het historisch baangebruik, stillere vliegtuigen door verlaging van de quota counts en afschaffing van de nachtvluchten. Slimme heffingen moeten vervuiling inperken, vliegmaatschappijen aanzetten tot technologische vernieuwing en een einde maken aan de onbelaste en oneerlijke concurrentie met de andere vormen van transport.

De respons van de aanwezigen was zeer positief. De politici pleitten er ook voor om samen aan één zeel te trekken en de omliggende gemeenten niet uit mekaar te laten spelen door de luchthaven.
Het Burgerforum maakt zich sterk dat door hinder te beperken aan de bron, in plaats van te verschuiven, een draagvlak ontstaat bij de bevolking om te komen tot een alternatief voor de uitbreiding van de luchthaven.

Het Burgerforum Luchthavenregio is een samenwerkingsverband van bewonersgroepen die ijveren tegen de uitbreidingsplannen en ongebreidelde groei van de luchthaven van Zaventem. Zij streven naar een duurzame ontwikkeling van de luchthaven waarbij leefbaarheid hand in hand gaat met economie.

Namens het Burgerforum Luchthavenregio,
0
0
0
s2smodern
Op 17 juni vond er een info- en overlegmoment plaats met de gemeenten van de luchthavenregio op het Gemeentehuis van Steenokkerzeel. Hieronder enkele sfeerbeelden. Je kan de voorstelling hier bekijken
 
Ons 12 puntenplan kan je hier lezen..
 
 12Punten 1 Kopie
 
 
12Punten 2 Kopie 12Punten 3 Kopie 12Punten 4 Kopie  12Punten 5 Kopie 
0
0
0
s2smodern