12-Puntenplan

Het Burgerforum Luchthavenregio streeft naar een duurzame ontwikkeling van de luchthaven en de luchtvaart. Hiervoor is een lange termijnstrategie nodig op basis van de 12 onderstaande punten. Lees ze hier of download het hier.

Burgermanifest Luchthaven 2040

Naar een gezond evenwicht tussen economie en leefbaarheid
Om in de toekomst economisch rendabel te zijn, heeft de luchthaven van Zaventem nood aan duidelijke strategische keuzes, een stabiele regelgeving en een draagvlak bij alle betrokkenen. Draagvlak is enkel mogelijk als de leefbaarheid voor de omwonenden verzekerd blijft. Daarom pleit het Burgerforum voor een duurzame ontwikkeling, met transparante en bindende afspraken over de impact van de luchthaven activiteiten op omgeving, gezondheid en milieu. De luchthaven kan zich ontwikkelen zonder uitbreiding. Lees het volledige burgermanifest.
Tak plaatst borden
STEENOKKERZEEL / MACHELEN / ZAVENTEM / KRAAINEM / WEZEMBEEK-OPPEM -Actievoerders van het Taal Aktie Komitee hebben de voorbije weken langsheen de toegangswegen naar de nationale luchthaven verbodsborden aangebracht met daaronder de boodschap “Verboden voor Brusselaars – wegens het handhaven van hun geluidsnormen”. Met deze ludieke actie wil het TAK de halsstarrige houding van Brussel in het luchthavendossier aan de kaak te stellen.
 
 Eind juli verbood de Brusselse rechtbank van eerste aanleg het gebruik van de kanaal- en ringroute voor de nachtvluchten. Ook het gebruik van de landingsbaan 01 werd verboden. Federaal minister van Mobiliteit François Bellot kreeg tot 25 november de tijd om ofwel gevolg te geven aan de uitspraak, ofwel om te verklaren waarom dat niet kan. Doet hij dat niet, dan dreigen dwangsommen tot 100.000 euro per week. Intussen werden ook tal van luchtvaartmaatschappijen reeds beboet wegens het niet respecteren van de Brusselse geluidsnormen.
0
0
0
s2smodern