12-Puntenplan

Het Burgerforum Luchthavenregio streeft naar een duurzame ontwikkeling van de luchthaven en de luchtvaart. Hiervoor is een lange termijnstrategie nodig op basis van de 12 onderstaande punten. Lees ze hier of download het hier.

Burgermanifest Luchthaven 2040

Naar een gezond evenwicht tussen economie en leefbaarheid
Om in de toekomst economisch rendabel te zijn, heeft de luchthaven van Zaventem nood aan duidelijke strategische keuzes, een stabiele regelgeving en een draagvlak bij alle betrokkenen. Draagvlak is enkel mogelijk als de leefbaarheid voor de omwonenden verzekerd blijft. Daarom pleit het Burgerforum voor een duurzame ontwikkeling, met transparante en bindende afspraken over de impact van de luchthaven activiteiten op omgeving, gezondheid en milieu. De luchthaven kan zich ontwikkelen zonder uitbreiding. Lees het volledige burgermanifest.
PERSBERICHT URGENT
Steenokkerzeel, 22 januari 2018.
 
Volgens Burgerforum-Luchthavenregio is uitbreiding luchthaven Zaventem niet nodig om groei te realiseren
De luchthaven van Zaventem kan de komende decennia perfect groeien en haar positie internationaal handhaven zonder bijkomende infrastructuurwerken zoals het verlengen van taxi- of landingsbanen. Dat zegt het Burgerforum-Luchthavenregio, de koepel van alle bewonersverenigingen uit de gemeenten rondom de luchthaven. Het burgerforum organiseerde de afgelopen maanden ook al druk bijgewoonde informatievergaderingen om bewoners te waarschuwen voor de impact van de strategische plannen van Brussels Airport Company.
Het Burgerforum-Luchthavenregio toont begrip voor de groeiambities van de luchthaven maar is van oordeel dat die enkel op duurzame wijze kunnen gerealiseerd worden, en zonder fysieke uitbreiding van de luchthaven.
“Het aantal vliegbewegingen dat BAC plant voor 2040, is niet hoger dan het aantal in 2000. En toen lukte dat ook met de huidige infrastructuur”, zegt Henk Cuypers, Voorzitter van het burgerforum Luchthavenregio. “Wij denken dat het hier eerder gaat om het verder opschuiven van de luchthaven richting Leuven, om Brussel te ontzien en de Brusselse geluidsnormen te kunnen ontwijken.”
De eerder uitgelekte uitbreidingsplannen van Brussels Airport illustreren de enorme impact die de realisatie ervan zou hebben voor de omwonenden van de luchthaven in de gemeenten Steenokkerzeel en Kortenberg. Bovendien is er ook een erg negatieve impact van deze plannen die zich veel verder en dieper zal laten voelen in de ganse luchthavenregio (Sterrebeek, Nossegem, Zaventem-centrum, Tervuren, Wezembeek-Oppem, Veltem, Nederokkerzeel, Herent, Kampenhout, …) in termen van geluidshinder, fijn stof en toenemende verkeershinder. Bij de uitbreidingsplannen zijn niet enkel 22 onteigeningen betrokken maar zullen duizenden omwonenden extra hinder ondervinden.
De omwonenden maken zich dan ook ernstig zorgen over de gevolgen van de uitbreidingsplannen. De bijkomende geluidsoverlast, de bijkomende uitstoot van fijn stof en het nog verder dichtslibben van de wegen maakt de dorpen rondom de luchthaven en een groot deel van Vlaams-Brabant onleefbaar.
--------------------------
Burgerforum.luchthavenregio is opgericht door de bewonerscomités van de gemeenten rond de luchthaven: Steenokkerzeel (Zone-S), Kortenberg (Decibel25L) en Sterrebeek (Sterrebeek 2000) met de steun van de plaatselijke Natuurverenigingen.
0
0
0
s2smodern