12-Puntenplan

Het Burgerforum Luchthavenregio streeft naar een duurzame ontwikkeling van de luchthaven en de luchtvaart. Hiervoor is een lange termijnstrategie nodig op basis van de 12 onderstaande punten. Lees ze hier of download het hier.

Burgermanifest Luchthaven 2040

Naar een gezond evenwicht tussen economie en leefbaarheid
Om in de toekomst economisch rendabel te zijn, heeft de luchthaven van Zaventem nood aan duidelijke strategische keuzes, een stabiele regelgeving en een draagvlak bij alle betrokkenen. Draagvlak is enkel mogelijk als de leefbaarheid voor de omwonenden verzekerd blijft. Daarom pleit het Burgerforum voor een duurzame ontwikkeling, met transparante en bindende afspraken over de impact van de luchthaven activiteiten op omgeving, gezondheid en milieu. De luchthaven kan zich ontwikkelen zonder uitbreiding. Lees het volledige burgermanifest.

Geachte minister,

Via de media vernemen we dat de luchthaven van Zaventem een zeer belangrijke hub voor het internationaal vervoer van vaccins tegen corona wordt.

Onze luchthaven is immers gespecialiseerd in het vervoer van farmaceutische producten, inclusief vaccins waarvan sommigen getransporteerd moeten worden onder (zeer) lage temperaturen.

Gezien de enorme vraag naar vaccins, de internationale dimensie van de bevoorrading en de hoge tijdsdruk, zal het aantal vrachtvluchten met vaccins vanuit de luchthaven van Zaventem de komende weken, maanden en het grootste deel van 2021 hoogstwaarschijnlijk enorm toenemen.

Het normale luchtpassagiersverkeer zou volgens betrouwbare prognoses waarschijnlijk niet heropleven vóór 2024/25.

Dit heeft tot gevolg dat de bestaande capaciteit (het aantal slots) van de luchthaven overdag ver onderbenut blijft en dat er voldoende ruimte is voor vrachtvluchten.

Het Burgerforum Luchthavenregio (een koepel van een aantal bewonersgroepen vlakbij de luchthaven van Zaventem) vraagt daarom dat de overheid - in overleg met de uitbater van de luchthaven- maatregelen neemt om de vrachtluchtvaartmaatschappijen maximaal aan te sporen om zoveel mogelijk overdag  deze vaccintransporten te organiseren.

Wij dringen aan om zeker geen speciale uitzonderingsmaatregelen in te voeren die meer nachtvrachtvluchten (dan de vastgelegde 16.000 op jaarbasis) toelaten. U weet dat de luchthaven tijdens de eerste lockdown (in het voorjaar) vooral in de nacht medische transporten heeft georganiseerd.

Het comparatief economisch voordeel dat onze nationale luchthaven biedt voor het vervoer van de coronavaccins ter bevordering van de (wereldwijde) de gezondheid mag echter niet ten koste gaan van het welzijn en de gezondheid van de bevolking in onze luchthavenregio door een (perfect vermijdbare) toename van het aantal nachtvluchten.     

Met dank voor uw begrip en vriendelijke groeten,

Namens het Burgerforum Luchthavenregio,

Henk Cuypers

voorzitter