12-Puntenplan

Het Burgerforum Luchthavenregio streeft naar een duurzame ontwikkeling van de luchthaven en de luchtvaart. Hiervoor is een lange termijnstrategie nodig op basis van de 12 onderstaande punten. Lees ze hier of download het hier.

Burgermanifest Luchthaven 2040

Naar een gezond evenwicht tussen economie en leefbaarheid
Om in de toekomst economisch rendabel te zijn, heeft de luchthaven van Zaventem nood aan duidelijke strategische keuzes, een stabiele regelgeving en een draagvlak bij alle betrokkenen. Draagvlak is enkel mogelijk als de leefbaarheid voor de omwonenden verzekerd blijft. Daarom pleit het Burgerforum voor een duurzame ontwikkeling, met transparante en bindende afspraken over de impact van de luchthaven activiteiten op omgeving, gezondheid en milieu. De luchthaven kan zich ontwikkelen zonder uitbreiding. Lees het volledige burgermanifest.
Burgerforum Luchthavenregio
Beste lezer, sympathisant,
 
Eerst en vooral wensen we u een gezond, voorspoedig en vooral geluidsarm 2018.
 
U krijgt deze nieuwsbrief omdat u in 2017 op één van onze informatieavonden aanwezig was of via de sociale media belangstelling getoond heeft voor onze activiteiten.
 
2018 wordt een moeilijk jaar voor onze dorpen en de luchthavenregio. De luchthavenuitbater (BAC) gaat immers - met de voeten vooruit - door met zijn wilde plannen om de luchthaven uit te breiden.
 
Op woensdagavond 24 januari zal BAC komen uitleggen wat hun ‘Strategische Visie 2040’ inhoudt en wat de impact zal zijn op de omgeving.
 
Voor onze gemeenten en het Burgerforum Luchthavenregio zijn de voorgestelde optimalisatie- en uitbreidingsplannen totaal onaanvaardbaar én onnodig. De dorpskernen van Erps-Kwerps en Humelgem krijgen hierdoor de doodsteek en dreigen een tweede Doel te worden. Deze uitbreiding is bovendien zo ingrijpend dat de leefbaarheid van de hele regio ten oosten en ten zuiden van de luchthaven ernstig verstoord wordt. Duizenden omwonenden zullen bijkomende hinder krijgen. De luchthaven beweert het tegendeel en minimaliseert de impact van de uitbreiding. Zij benadrukken dat “slechts 22 woningen” zullen onteigend worden in het ergste scenario (de verlenging van de baan 25L).
 
Er wordt zedig verzwegen dat minstens een 500 tal gezinnen in Humelgem (de bewoners van de hele historische dorpskern) en in Erps (de bewoners van “de witte wijk” en daarrond) geïnfecteerd worden. Extra grondlawaai, lawaai van opstijgende vluchten en extra fijn stof zullen nog meer gezondheidsproblemen meebrengen. En wie niet onteigend wordt, ziet zijn woning in waarde dalen.
 
Meer dan tienduizend mensen in de hele regio rond de luchthaven zullen bijkomende en nieuwe hinder te verwerken krijgen. Naast Steenokkerzeel en Kortenberg, zullen Sterrebeek, Wezembeek en Tervuren , maar zeker ook Zaventem-centrum extra lawaai en fijn stof ‘op hun dak krijgen’. We zullen bovendien met zijn allen nog meer dan vandaag stilstaan in de file door het extra wegverkeer.
 
Wij roepen u daarom op om op woensdag 24 januari aanwezig te zijn. Het is een unieke kans om uw vragen te stellen aan de luchthaven, uw mening en zorgen te uiten en meer te weten te komen over hun plannen.
 
Afspraak woensdagavond 24 januari van 18u tot 19u30 in GC De Corren, Van Frachenlaan 24, in Steenokkerzeel, of van 20u tot 21u30 in de sporthal van Erps-Kwerps, Oude Baan 14.
 
Tot dan!
 
Henk Cuypers                    
                                                                                                                                      Lees ook onze visietekst
Voorzitter Burgerforum Luchthavenregio
www.burgerforum-luchthavenregio.be